Ja! Das ist Sponsoriert von AEGON Síbiztosítás kalkulátor

Szűzhó élményt mindenkinek! Mi kell hozzá?

A felkészültséget mindenki oldja meg magának :) erről most nem írunk. A porhavat tudjuk figyelni, de mi legyen a felszereléssel?

Na, erről írunk most.


Szerencsére lavinalapátot csak kocsiba szállás céljából használtunk

Lavinaszett és hátizsák: A Store13 jóvoltából Ortovox Cross Rider 22 és Tour Rider 32 hátizsákokat kaptunk telepakolva. Szonda, lapát, lavina-jeladó.
Elméletben nem sokat lehet írni egy hátizsákról, de ha freeride vagy túra felszerelésről van szó, sok praktikus szempont van, amit figyelembe kell venni. A zsák első ránézésre is „szemrevaló”, annak ellenére, hogy ez „csak” a kínálat alja.


2 rekesze van. Ügyes és elegáns megoldás, hogy a 2 rekesz zipzárjai eltérő színűek. Így még a „vak is látja”! Természetesen a zipzárak hegesztettek. Mindkét rekeszbe elegendő mennyiségű zsebet terveztek. Kulcstartó, pénztartó stb… A nagyobb rekeszbe külön helye van az italtartálynak, ennek hiányában a lavinalapát pont kitöltötte a rendelkezésre álló teret. Oldalt külön kialakítottak keskeny, hosszú zsebeket, ahova mi a szondát bújtattuk- A lapát nyelét nem ajánlatos azonban ezekben tartani, mert egy esésnél beleáll a hátunkba a markolata. Ehhez vagy simán a nagy rekeszt, vagy a külső gumi csiptetőket javasoljuk. A csiptetők hasznosak még a botok felrögzítésére is.


Külön öröm, hogy a zsákok egyaránt alkalmasak sílécek vagy snowboardok cipelésére is. Az pedig kifejezetten figyelemre méltó, amilyen eleganciával oldották ezt meg. A deszka rögzítéséhez használatos gumiszalag, egyszerűen összetekerhető és rögzíthető, így ha nincs használatban nem lóg össze-vissza. Az elegancia több helyen is megjelenik:


A fontosabb zsebeket dizájnos fülek jelzik, mint pl. a telefon és kulcs elhelyezésére dezignáltat is.
Érződik, hogy az ergonómiai szempontokat is maximálisan figyelembe vették a tervezők. A zsák kényelmesen illeszkedik a hátra. A hátán 6 „púp” található ezek fekszenek fel a viselője hátára, így a totális beizzadást is kontrolálják.


Egyetlen egy funkciót hiányoltunk csak, a hátsó zipzárt ami a zsák tartalmát akkor is könnyen elérhetővé teszi, ha rá van szíjazva a snowboard! De hát, mint említettük, ez „csak” a kínálata alja!


Armada JJ síléc
A Store13 jóvoltából egy igazi nagyágyút vihettünk kipróbálni. Sok menő manó szponzorált versenyző vallja a hivatalos oldalon, hogy ez a kedvenc lécük. Na, ennek utánajárunk, gondoltuk.
A JJ kialakítása olyan, hogy nem is 3 hanem 5 szélességi adata van. Nem simán egy piskóta formáról van szó, hanem egy piskótáról 2 dudorral. Ez a különleges dizájn tesz lehetővé, hogy könnyedén ússz a porhó tetején. A JJ tervezésekor arra is gondoltak, hogy szegény síelőnek néha fel kell mennie a kezelt pályákra is.


Természetesen famagja van, de a gyártó olyan faanyagot használ, ami a lehető legkeményebb, de ugyanakkor könnyű is. Ilyen típusú léceknél vegyük figyelembe, hogy kb. velünk egy magasságút válasszunk, és mivel szélesek is van bennük anyag szépen. Nem mindegy tehát, hogy mennyire nehéz a mag. A léc rocker profilja az úgynevezett EST Freeride Rocker, ami a keményebb talajon való sikláshoz is megfelelő éltartást biztosít.


Mivel mi is rátévedtünk a ratrakra nyomokra ezt is letesztelhettük. Tényleg élvezetes volt a pályán is síelni vele, az éltartással nincs gond, de azért nem arra való. Aki inkább ott síel, ne vegyen ilyet. Akinek viszont első dolga lemenni a kijelölt útról, komolyan gondolkozzon el egy JJ beszerzésén. Kölcsönözni is lehet, nem kell rögtön nagy beruházásra gondolni.


Ég és föld, amit a JJ és egy pálya léc nyújt mély hóban. Hivatalosan ez is egy All Mountain. Ellenben a saját tapasztalatom szerint igen széles a választék az all mountain kategóriában. Különböző szélességek, rádiuszok, technológiák stb… A JJ inkább a kategória felső határát súrolja. Az Armada lécével könnyedén siklottam, akár keményebb, akár porhóval volt dolgom. És mivel nem kellett harcolnom, hogy ne süllyedjek el, 100%-ban az élményre tudtam koncentrálni!
A jó dolog egy ilyen lécben, hogy a kisebb hibák esetén is a felszínen tart. Kicsit jobban elveszted az egyensúlyod, megdob egy bucka akkor sem kell birkózni a léccel. Nem fúródsz bele a méteres hóba. Azért az nem mindegy…
Kölcsönzési feltétlekért klikk ide!
Vásárlás...


Burton Custom Flying V all mountain freestyle snowboard

"Mads jonson a parktól a csúcsig való uralmától indíttatva az új Custom Flying V-ben egyesítette a rocker minden előnyét, a camber csodás rugalmasságával és erejével, forradalmasítva ezzel az all-mountain boardozás teljesítményét a talpaid alatt. Add hozzá a Frostbite Edges nyomáselosztó éleit, a Lightning Bolts gondolatolvasó reakcióját és a Custom készen áll egy újabb játékra..." hmmm, így hangzik a gyári szöveg, megpróbálom ezt köznapi szavakkal és a tapasztalataimmal kifejezeni.


A burton Custom Flying V elvileg az a lap, ami minden terepre megfelelő. Szokták erre azt mondani, hogy ami mindenre jó, az semmire se jó igazán, ám a Custom most egy olyan kivétel, ami erősíti a szabályt. Pláne, ha a hazai fogyasztókat vesszük figyelembe, akik a kevés boardozási lehetőség miatt jellemzően nem ruháznak be a különböző felhasználási terület miatt több deszkára, de ha arról van szó, a pálya mellett szűzhóban és esetleg funparkban is hasítanának, ha már kijutottak egy jó síterepre.


Rugalmas, fordulékony és könnyű deszka. Porhóban könnyedén lehet kiemelni az orrát és szép, szabályos íveket lehet húzni vele, keményebb talajon nagyon jól követi a talaj egyenetlenségeit és amennyire tőle telik, igyekszik csökkenteni az ebből adódó rázkódást. Erre még a kötés extra párnázottsága is rátesz. Teljesen kezdők számára nem a legmegfelelőbb, mert bár gyors és normál sebesség mellett fordulékony, lassú csordogálás közben nem engedelmeskedik tökéletesen az irányváltási szándéknak.
Flikk-flakkozáshoz és egyéb trükkök kivitelezéséhez nem értek még igazán, úgyhogy ebből a szempontból tudok érdemben nyilatkozni, bár a Custom Flying V-tel szívesen kezdenék bele ebbe is. Nagyobb szintkülönbségek és bukkanók keresztezték utamat a teszt alatt és egy-két méter repülés becsúszott. Ilyen esetben a talajra érkezés meglehetősen finomra sikerült, amit a saját zsenialitásom mellett a lap rugalmas profiljának tudok tulajdonítani.

 

Kölcsönzési feltétlekért klikk ide!
Vásárlás...

Art of flight

Életre kel a sport-akciófilmek vadonatúj kategóriája.

One for the Road -freeski és freeride

Amint ez a mozi elkezdődik, nyomban a lábunk alatt érezzük azt a száraz és ritka porhavat, ami a amerikai Sziklás hegységre jellemző. Country szagú karcos western, őrült freeskierekkel. Mintha Johnny Cash narrálná.

Mit keres egy Snowboardos függőleges jégfalon?

Hegymászás, jégfal, lavina, snowboarddal mindenhol...Xavier de la Rue nem unatkozik!

Nordica Blizzard

Hogyan készül egy síléc?

Bon Giornio!

Massimo Braconi a Nordica teszt részlegének vezetője és a Dolce Vita

Egy léc napja

Egy havas nap a léc szemszögéből..