Ja! Das ist Sponsoriert von AEGON Síbiztosítás kalkulátor

Síbalesetek, avagy a fehér hó sötét oldala

Síbaleset velünk ugye nem történhet, hiszen tudásunknak megfelelően, ésszel űzzük a sportot. Nem vállalunk be szintünket meghaladó trükköket, mutatványokat, és persze nem versenyezni, hanem kikapcsolódni érkezünk a hegyekbe. A sisak és az egyéb protektorok ettől fogva feleslegesek és kényelmetlenek.
Rendben, mondjuk hogy igaz a fenti állítás, ám mi van másokkal? Azokkal, akik nem így tesznek? Akik merészen túlvállalják magukat, mi meg csak épp ott állunk. Őket nem mi irányítjuk, nem tudjuk nekik egyesével elmondani, mit ne csináljanak. Ugye mindig lehet ilyenekkel találkozni? Nemcsak a sípályán, de az élet minden területén. A kezdeti megállapítás cáfolására még annyit, hogy a profik is elesnek néha, azok a profik, akik valószínű egy lábbal is biztosabban állnak a lécen, mint sokan kettővel. Tehát, aki síel el fog esni, a kérdés mikor és mekkorát?

 

 
A sí- és snowboardbalesetek alakulása
A témáról egy skót kutatást találtam, melyet bátorkodok általánosnak venni, ugyanis Skóciában is vannak remek terepek, csak mi magyarok „nem kedveljük” annyira őket. A 4 éves kutatás vezetője a Dr. Mike Langran volt, aki 2005-ben publikálta eredményeit, összesen több mint 6000 balesetet figyelembe véve. Az eredmény e magas szám ellenére meglepő volt, ugyanis ahhoz, hogy valakit baleset érjen 447 napig kell síelnie, vagy másképp fogalmazva 1000 emberből mindössze 2 fog olyan sérülést szenvedni, amelyhez orvosi ellátás szükséges. Ez így önmagában viszont roppant alacsony arány. Egyértelműen kimutatta, hogy a 17 évnél fiatalabbaknál gyakoribbak a sérülések, míg a sérülések többnyire férfiakat érintenek. Köszönhető egyrészt annak, hogy a férfiak aránya magasabb a sípályákon másrészt, vélhetően, bevállalósabbak, mint a hölgyek.
Alpesi sí főbb sérülései: térd (33%), fej (13%), váll (9%), láb (8%), csukló (5%)
Snowboard főbb sérülései: csukló (25%), fej (14%), vállak (13%), térd (12%), boka (6%), hát (5%)
Jasper Shealy, a Rochester Institute of Technology professzor emirátusa, aki a 40 éve foglalkozik síbalesetekkel elmondta, hogy az elmúlt negyven évben csökkentek a bejelentett balesetek, míg ezen belül, a snowboard balesetek száma növekedett. A professzor elmondása szerint a leggyakoribb halálos balesetek kék pályákon történnek, ahol átlagosan 40-60 km/h körül haladnak a síelők. Ugyanakkor meglepő állításokkal rukkolt elő a sisak használat szempontjából: „A sisakot használók száma közelít a 40%-hoz, és évente 5%-kal emelkedik. Míg a sisak használata 30-50%-kal csökkenti a fejsérülések számát, ez inkább a könnyű esetekre vonatkozik. Valójában a halálos kimenetelű fejsérülésekben nincsen szignifikáns csökkenés, de elmondható, hogy a sisakot nem használók kétszer nagyobb eséllyel halnak meg a pályán.” Shealy ezt azzal magyarázza, hogy sokan, akik sisakot vesznek, bátrabban síelnek, így könnyebben szenvednek súlyos balesetet, míg a fejvédők 20 km/h-s sebességig adnak megfelelő védelmet. A halálos balesetek nagy része pedig ennek a többszörösénél történik, általában fix tárggyal történő ütközés során.
Michael Barry az Észak-Amerikai Sípálya Szövetség elnökének javaslata szerint, minden az önkontroll kérdése: „Viseljünk sisakot, vegyünk védőfelszerelést, majd síeljünk úgy, mintha nem lenne rajtunk semmi védelem!

 

 
Azért nem kell megijedni a síelés még mindig az egyik legbiztonságosabb, adrenalin fokozó sport. Érdekesség, hogy 2007-2008-as szezonban az Egyesült Államok területén 38-an haltak meg síelés közben és 46-an villámcsapás következtében. Tehát legyünk körültekintőek és védekezzünk a balesetek ellen: kössünk biztosítást és szerezzünk be sisakot és egyéb védőfelszereléseket. Ne feledjük: ezeket az eszközöket akár évekig használhatjuk, és amíg nincs szükség rájuk, addig élelmet nem kérnek, ha viszont szükség van rájuk, akkor olcsóbban megúszhatjuk velük, mint nélkülük!

Most köss síbiztosítást KLIKK IDE!

Nézz körül a védőfelszerelések között!

ATOMIC

BURTON

HEADArt of flight

Életre kel a sport-akciófilmek vadonatúj kategóriája.

One for the Road -freeski és freeride

Amint ez a mozi elkezdődik, nyomban a lábunk alatt érezzük azt a száraz és ritka porhavat, ami a amerikai Sziklás hegységre jellemző. Country szagú karcos western, őrült freeskierekkel. Mintha Johnny Cash narrálná.

Mit keres egy Snowboardos függőleges jégfalon?

Hegymászás, jégfal, lavina, snowboarddal mindenhol...Xavier de la Rue nem unatkozik!

Nordica Blizzard

Hogyan készül egy síléc?

Bon Giornio!

Massimo Braconi a Nordica teszt részlegének vezetője és a Dolce Vita

Egy léc napja

Egy havas nap a léc szemszögéből..