Ja! Das ist Sponsoriert von AEGON Síbiztosítás kalkulátor

Heiligenblut- Freeride a Grossglockneren

Heiligenblut (jelentése szent vér) Karintia kedvelt turisztikai célpontjai közé tartozik, akár télen, akár nyáron. A település 1288 méteren fekszik a Grossglockner lábánál, mely Ausztria legmagasabb hegye. A városból indul továbbá a látványos Grossglockner Hochalpenstrasse észak felé, mellyel Bruckbe juthatunk.

Ezt az utat az első világháború után álmodták meg, és 1930-ban kezdték építeni. Mintegy 3200 munkás 5 éve kellett ahhoz, hogy ez a 48 km hosszú út elkészüljön. Napjainkban közel milliós nagyságrendű látogatottsága van az útvonalnak, melynek a legmagasabb pontja a Hochtor (2504 m). A lélgezetelállító panorámához 36 kanyar társul, melyen korábban autóversenyeket is rendeztek. 

Híres temploma a Saint Vinzenz 1460 és 1491 között épült, és a legenda szerint Krisztus szent vérének relikviáját is itt őrzik, melyet még 914-ben Briccius a dán lovag hozott Konstantinápolyból, de a város mai helyére érve egy lavina áldozata lett. Tetemét akkor találták meg, amikor holttestéből három búzaszál nőtt ki átszakítva a hóréteget. Ez a legenda elevenedik meg a város jelenlegi címerén is, és a templom kriptájában ma is őrzik Briccius maradványait.  

 


A terület ma turisztikailag ismert, de korábban, az ókortól kezdve egészen a középkorig, aranybányászatáról volt híres. A rengeteg természeti látnivaló és a hegyi célpontok évente több ezer turistát vonz a vidékre. Nyáron főleg a hegymászás és túrázás szerelmesei, míg télen a síelők lepik el az alig több mint 1000 főt számláló kisvárost.


A tökéletes üdüléshez a gyomron át vezet az út

A kulináris élmények szintén elengedhetetlenek a jól sikerült üdüléshez. Az ételeket tanulmányozva nagyszerűen lemérhető, hogy Karintia már az Alpok déli oldalán fekszik. Az itt oly tipikus Alpok-Adria konyha nagyszerűen kombinálja egymással a régióból származó kimagasló minőségű osztrák alapanyagokat és a déli szomszédok könnyű, mediterrán ízeit. Ez is egyedülálló az egész alpesi térségben. Így például a „ravioli”, Karintiában töltött tésztatáskaként (Kasnudel) kerül az asztalra, és az omlós kuglófot, a „Rendlinget” itt nemcsak a kávéhoz, hanem a húsvéti sonkához és tojáshoz is felszolgálják.

Grossglockner – Heiligenblut

A nagy kiterjedésű síterepen összesen 12 modern hegyi felvonó szállítja a vendégeket a sípályákhoz, amelyekből összesen 55 kilométernyi áll a síelők és snowboardosok rendelkezésére. Az egészen 2900 méteres magasságig terjedő síterep Karintia leghóbiztosabb és egyben legnagyobb síközpontjai közé tartozik, amelynek fénypontját minden kétséget kizáróan a Großglocknerre és a környező további 40 háromezres hegycsúcsra nyíló lélegzetelállító kilátás jelenti.

Mivel a síterep jelentős része a fahatár felett található, paradicsomi állapotok várják a freeridereket és a snowboardosokat. A mélyhóban történő siklás garantáltan feledhetetlen élményt jelent – akár egyedül, akár egy államilag elismert síoktató és hegyi vezető kíséretében merészkedünk az érintetlen hegyoldalra. A freeriderek meghatározott ellenőrzőállomásokon tájékozódhatnak az aktuális hójelentésről és a lavinaveszélyről. A síterep további különlegességei közé tartoznak a hangulatos alpesi kunyhók, amelyek napsütötte teraszán hamisítatlan karintiai ínyencfalatokat szolgálnak fel a síelőknek.

 

Heiligenblut hójelentés itt!

 

Art of flight

Életre kel a sport-akciófilmek vadonatúj kategóriája.

One for the Road -freeski és freeride

Amint ez a mozi elkezdődik, nyomban a lábunk alatt érezzük azt a száraz és ritka porhavat, ami a amerikai Sziklás hegységre jellemző. Country szagú karcos western, őrült freeskierekkel. Mintha Johnny Cash narrálná.

Mit keres egy Snowboardos függőleges jégfalon?

Hegymászás, jégfal, lavina, snowboarddal mindenhol...Xavier de la Rue nem unatkozik!

Nordica Blizzard

Hogyan készül egy síléc?

Bon Giornio!

Massimo Braconi a Nordica teszt részlegének vezetője és a Dolce Vita

Egy léc napja

Egy havas nap a léc szemszögéből..